Ohjeistukset kodin turvaamiseksi

Tärkeintä on pitää oma koti turvallisena

sammutin

Arjen turvallisuuden tärkein asia on ennaltaehkäisy. Nostamme tässä esiin yleisimpiä turvallisuuspuutteita. Annathan asialle hetken, sillä yli 70 % Suomessa tapahtuvista tapaturmista tapahtuvat kotona tai vapaa-ajalla. Yli tuhat tapaturmaista loukkaantumista tapahtuu kotona päivittäin.

Ensiapuvälineet

Hätätilanteessa toimiminen on nopeampaa, kun ensiapulaukku on helposti saatavilla, sen sisältö kaikille tuttu ja jokainen perheenjäsen tietää mistä se löytyy. Käy ensiapulaukun sisältö läpi myös lasten kanssa ja harjoittele välineiden käyttöä.

Ehkäise kaatumiset ja liukastumiset

On tärkeää, että kotona on vapaat kulkureitit, riittävä valaistus ja sähköjohdot ovat pois kulkuväyliltä. Kompastumisvaara kasvaa, jos lattialla on leluja tai muita esineitä.

Yleisin tapaturman aiheuttaja kotona on liukastuminen, kompastuminen, kaatuminen tai putoaminen. Osa näistä tapahtuu pihalla, parvekkeella tai terassilla, joten sään huomioiminen ja valaistuksesta huolehtiminen on tärkeää.

Paloturvallisuus

Puolet tulipaloista aiheutuu huolimattomuudesta tai itse aiheutetulla toiminnalla.

Ethän jätä kynttilöitä tai avotulta palamaan itsekseen.

Tarkastathan kotisi palovaroittimen toiminnan säännöllisesti. Palovaroittimessa oleva testinappi kertoo, että äänimerkki toimii. Mikäli palovaroitin alkaa olla noin 10 vuotta vanha, se tulee uusia. Tästä uusimisesta vastaa vuodesta 2024 alkaen taloyhtiö. Ilmoita siis huoltomiehelle tai isännöitsijälle, mikäli palovaroittimesi ei toimi, tai on aika vaihtaa.

Pidä alkusammutusvälineet käden ulottuvilla ja harjoittele niiden käyttöä etukäteen. Sammutuspeite on hyvä pitää keittiössä, sillä se on rasvapaloon soveltuva alkusammutin. Lisäksi käsisammutin on hyvä olla lähellä.

Liesivahti on hyvä olla asunnossa, jossa on lapsia, vanhuksia, muistisairaita tai hajamielisiä.

Palovaroittimet

Jokaisessa asuinkerroksessa tulee olla palovaroitin jokaista alkavaa 60 m2 kohden. Alkaen vuodesta 2024 vastuu palovaroittimista on rakennuksen omistajalla, eli taloyhtiöllä. Palovaroittimien testaus ja poikkeamista ilmoittaminen kuuluu kuitenkin aina asukkaan vastuulle. Palovaroittimia tulee olla myös yhteisissä tiloissa, kuten porraskäytävässä, kellarissa ja ullakolla.

Jos pihassanne on grillikatos tai tupakointialue, on piha-alueella hyvä olla alkusammutusvälineet. Myös roskiksen sammutukseen on hyvä olla alkusammutusväline lähellä. Sijainti ja käyttöohjeet tulisi olla kaikkien asukkaiden tiedossa.

Pelastustiet tulee pitää aina avoimena, palo-ovet merkittynä tarroin, hätäuloskäynnit esteettömiä ja valaistuja. Poistumisreitit tulee niin ikään olla vapaina.

Tarkasta kodin sähkölaitteet

Poista ylimääräiset laitteet käytöstä. Tarkista sähkölaitteiden kunto. Mikäli johto on rikki tai laite on muutoin rikkoontunut, poista se käytöstä. Muista pitää sähkölaitteet puhtaana ja riittävä tuuletusväli. Ethän myöskään vedä sähköjohtoa sisältä ulos.

Älä kuivata pyykkiä saunassa, äläkä nosta kiukaan päälle mitään tavaraa. Tarkista aina, että kiukaan voi turvallisesti laittaa päälle.

Myrkylliset aineet

Pidä lääkkeet, vitamiinit, kemikaalit, tulitikut, alkoholi ja muut päihteet aina lasten ulottumattomissa. Säilytä pesu- ja puhdistusaineet niiden alkuperäispakkauksissa, jotta sisältö on kaikkien tiedossa tarvittaessa. Huolehdi, että huonekasvit ovat myrkyttömiä.

Käytävät, portaat ja ulko-ovet

Huomioi käytävissä ja portaissa kaatumisriskin vähentäminen: Riittävä valaistus ja lattiat ei liukkaat, hyvät ja kestävät kaiteet. Suojakaide on pakollinen, jos putoamiskorkeus ylittää 700 mm.

Hissi tulee huoltaa säännöllisesti ja huoltotarra olla näkyvillä. Hississä tulee olla toimiva hälytin.

Ulko-ovet ovat joissain taloyhtiöissä lukossa. Ovikoodit on syytä vaihtaa säännöllisin väliajoin. Ulko-ovia voidaan myös valvoa kameravalvonnan avulla. Kameravalvonnasta tulee ilmoittaa selkeästi ja huomioida yksityisyyden suoja siten, että kameran sijainti on tarkoin mietitty.

Piha-alue

Talon numero on syytä olla valaistu ja selkeä, jotta sen näkee myös pimeällä. Pysäköintijärjestelyissä tulee huomioida pelastuskaluston pääsy rakennuksen luo (minimileveys 3,5 metriä)

Katolle tulevaa jäätä ja lunta tulee valvoa, putoaminen estettävä ja vaara-alueella kulku kieltää. Piha-alueet tulee hiekoittaa hyvin ja rappukäytävässä hyvä kuramatto, johon kengät voi kuivata, jottei kengät ole sisällä liukkaat.

Piha-alueella huonot puut tai vaaraa aiheuttavat oksat tulee poistaa.

Roskakatoksen ei tule sijaita alle 8 metrin päässä rakennuksesta. Tarkasta myös vakuutusyhtiön ohjeet ja määräykset.

Turvallisuus on jokaisen asia

Turvallisuus on yhteinen asia. Turvallisuutta varten laaditut säännöt ja ohjeet ovat turhia, mikäli ne eivät ole jokaisen tiedossa. Luethan siis oman taloyhtiösi laatiman pelastussuunnitelman ja kiinnität huomion oman asuntosi turvallisuuteen.

Jokaisessa taloyhtiössä, jossa on kolme asuntoa tai enemmän, tulee olla kirjallinen pelastussuunnitelma. Pelastussuunnitelmassa huomioidaan mahdolliset vaaratilanteet ja pyritään ennaltaehkäisemään niitä. Pelastussuunnitelman mukainen toiminta on jokaisen asukkaan vastuulla. Pelastussuunnitelma ei ole vain lakisääteinen paperi, vaan sen on tarkoitus palvella kiinteistöä ja sen asukkaita.

Turvaopas tarjoaa helpon kanavan tiedottamiseen. Mikäli havaitset turvallisuusasioissa poikkeamia, ilmoitathan niistä huoltomiehelle ja isännöitsijälle. Hätätilanteessa ota yhteys hätänumeroon!